İçeriğe geç

Araban Ovası Kaç Dönüm

Araban Ovası nerededir?

Gaziantep ilinin kuzeydoğusunda 250 km²’lik Araban Ovası’nda yer alır ve adını bu ovadan alır. Araban, 1000-1500 m yükseklikteki bir platoda yer almaktadır. İlçe alanları dağlarla çevrilidir.

Araban eskiden nereye bağlıydı?

Oğuzeli ilçesi 1946 yılında, Araban ve Yavuzeli ilçeleri ise 1957 yılında kurularak Gaziantep’e bağlanmıştır.

Araban sarımsağı nerenin?

Bu sarımsak, Gaziantep ilinin Araban ilçesindeki tüm köylerde yetiştirilmektedir. Bölgenin iklim ve toprak yapısı, sarımsağın ürün çeşitliliği, tadı ve aroması gibi kendine özgü özelliklerini oluşturur.

Araban nüfusu ne kadar?

TUİK’in son nüfus verilerine göre Araban ilçesinin nüfusu 32.761’dir. İlçemizde nüfusun 2019 yılına göre %0,38 oranında azaldığı görülmüştür.

Muş Ovası kaç hektardır?

Muş Ovası yaklaşık 1.700 kilometrekarelik bir ovadır. Liz, Bulanık ve Malazgirt ovalarını da hesaba katarsak 2.800 kilometrekarelik çok büyük bir ova potansiyelimiz var.

Araban sarımsağı ne zaman çıkar?

Şubat ve Mart aylarında hızlı ve dengeli bir büyüme evresi başlar ve Mayıs ayındaki hasat sayesinde erken pazara sunulabilir. 100 gr Araban sarımsağı; 32-42 gr kuru madde, 55-70 gr su, 25-32 gr karbonhidrat, 5-6 gr protein, 0,10,3 gr yağ ve 0,9-1,3 gr selüloz içerir.

Araban neyi meşhur?

Araban ilçesinde 9 adet tespit edilmiş ve tescilli höyük, 1 adet kaya mezarı, 1 adet lahit, 3 adet türbe, 1 adet köprü, 1 adet kilise mozaiği, 1 adet kale ve 1 adet ören yeri bulunmaktadır. Araban Kalesi, Hisar, Elif ve Hasanoğlu türbeleri ile Septimius Severus türbeleri önemli kültürel mirasımızdır.

Gaziantep’in ilk adı nedir?

Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelir.

Gaziantep Türkmen mi?

Arap coğrafyacı Dimeşkî, 14. yüzyılın başlarında Antep sakinlerinin Türkmen olduğunu yazmıştır. 27 Mayıs 1834’te şehri ziyaret eden Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy, 12.000 nüfuslu Antep’in Ermeni ve Türklerden oluştuğunu belirtmiştir.

Gaziantep il olmadan önce nereye bağlıydı?

Gaziantep önce Edessa (Urfa) sancağına, sonra bir süre Maraş bölgesine bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılıp tekrar Anadolu Selçuklu devletine bağlandı.

Gaziantep’in kökeni nereden gelir?

Gaziantep ismi, “halka kale” anlamına gelen “Kala-ı Füsus”tan gelir. Başka bir rivayete göre, bu yerin halkına zulmeden Ayni adında kötü bir hükümdar varmış. Birçok uygunsuz şey yaptıktan sonra yaptıklarından pişman olmuş ve tövbe etmiş. Yerel halk, “Aynı şekilde tövbe etmiş” demiş.

Türkiye’nin en iyi sarımsağı nerede?

Aynı adı taşıyan sarımsağıyla Kastamonu, Türkiye’deki toplam yıllık sarımsak üretiminin %20’sinden fazlasını üretiyor. Kastamonu sarımsağından bahsedildiğinde akla Taşköprü gelmeli çünkü Taşköprü ilçesi, Kastamonu ilindeki toplam yıllık sarımsak üretiminin neredeyse %90’ını üretiyor.

Gaziantep Elif Köyü’nün nüfusu kaç?

Elif, ArabanElif• Toplam16,44 km²Nüfus (2019)3.904Saat dilimiUTC+03.

Gaziantep’in nüfusu kaç?

TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2021 verilerine göre Gaziantep’in toplam nüfusu 2.130’dur.

Osmaniye’nin nüfusu kaç kişi?

İdari olarak 7 ilçeye ayrılmıştır. 2023 Kahramanmaraş depreminde ağır hasar gören Osmaniye ilinde 1021 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştır. Deprem nedeniyle nüfus 1700’den fazla azalmıştır. TÜİK 2023’ün son verilerine göre nüfus 557.666’dır.

Amik Ovası denilen yer neresi?

Amik Ovası, Türkiye’nin en verimli alanlarından biri olup, Hatay İli sınırları içerisinde Hatay Çöküntü Alanı’nın ortasında yer almaktadır.

Konya Ovası nereleri kapsar?

Konya Ovası, Orta Anadolu Bölgesi’nin orta ve güney kesiminde, çoğunluğu Konya İli’ne ait çanak biçimli bir ovadır. Ovanın kuzey-kuzeybatı tarafında Bozdağ ve Obruk platoları yer alır. Güneyinde Sultan Dağları’ndan başlayıp Karaman’ın güneyine kadar devam eden Toros Dağları ile çevrilidir.

Muş Ovası nasıl oluşmuştur?

Muş Ovası jeolojik dönemin 3. Miyosen ortalarına kadar bir birikinti iken, yer kabuğu hareketlerinden dolayı bir çöküntü alanına dönüşmüştür. Bu alan daha sonraki jeolojik dönemlerde yeni alüvyonlarla örtülerek verimli bir alan haline gelmiştir.

Kayseri Ovası hangi bölgededir?

Kayseri Ovası: İlin kuzeybatısında Erciyes Dağları’nın kuzeyini kaplayan Kayseri Ovası, yaklaşık 890 km²’lik alanıyla ilin ve Yukarı Kızılırmak bölgesinin en büyük ovalarından biridir. Kayseri Ovası’nın uzunluğu, Erkilet yakınlarından doğuda Gömeç köyüne kadar 40 kilometredir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Escort