İçeriğe geç

Ağla Nın Kökü Nedir

Ağların kökü nedir?

Eski Türkçedeki aġ fiilinden türemiştir – “yükselmek, yükselmek, doğmak”.

Ağaran kökü nedir?

Ağaran kelimesi “yıldırım” anlamına gelir. Buradaki orijinal kelime “Akaran”dır. Buna böyle bakarsak, Ak-ar-an gibi görünüyor. Yani buradaki “ak” KÖK’tür. -ar ve -an TAMAMLAYICILARDIR.

Ağardının kökü nedir?

Acı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe aġrı fiilinden türemiştir – “acı çekmek, hasta olmak”.

Acı kelimesinin kökü nedir?

Acı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe āçıġ “1. “Acı tat, 2. acı, incinme” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe āçı – “acıtmak” fiilinden, Eski Türkçe +I(g) ekiyle türemiştir.

Ağla kelimesinin kökü nedir?

cry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ıġla- veya yıġla- “ağlamak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe’de yazılı örneği olmayan *ıġ veya *yıġ “acı ve üzüntü ünlemi” biçiminden, Eski Türkçe eki +lA- ile türetilmiştir.

Ağ ne demek eski Türkçe?

Ağ – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe aġ “tuzak” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük muhtemelen Eski Türkçe av, “balık veya diğer hayvanları yakalamak” sözcüğüyle ilişkilidir; ancak bu kesin değildir. Kaşgarî ve diğer Eski Türkçe kaynaklarda bulunmayan sözcük, Kutaḏġu Bilig’de sıklıkla “tuzak” anlamında kullanılmıştır.

Yoğurt kökü nedir?

Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.

Uykunun kökü nedir?

Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.

Islak kökü nedir?

Orta Türkçe ısla – veya termal – “sulamak, ıslatmak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe suvla- veya suvul- fiiliyle ilişkilidir. Bu fiil, Türkçe eki +lA- ile Eski Türkçe suv “su” kelimesinden türemiştir.

Parlağın kökü nedir?

Birçok isim ve fiilin türetildiği ve anlamına “parlamak, ışıldamak” diyebileceğimiz *ya- fiil kökü, Türkçede farklı dönemlerde ve vurgularda y- ile veya y- olmadan kullanılır. Y’nin yanındaki zikrin daraltılması ve inceltilmesine bağlı olarak gilduz~ star~ yulduz~ yulduz~ ildiz~ ulduz… gibi kelimeler

Hüzün kökü nedir?

Konuşma. Üzüntü; Kişinin kalbinde hissettiği gariplik ve acı, istenilen bir şeyin olmaması veya istenmeyen bir şeyin gerçekleşmesi nedeniyle duyulan endişe, üzüntü, keder, elem anlamına gelir. Kelime Arapça hzn kökünden gelir ve üzgün ve kederli ile ilgilidir.

Tuzlunun kökü nedir?

Oysa “milh” kök kelimesi “tuz” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kökten türeyen “melih, meliha” kelimesi “tuzlu”, “melahat” kelimesi ise “tuzluluk” anlamına gelmektedir.

Aşkın kökü ne?

transcendental – İngilizce sözlük. Türkçe-Türkçe aş- fiilinden Yeni Türkçe eki +gIn ile türemiştir. Daha fazla bilgi için as-‘ye bakınız.

Biber kökü nedir?

Biberin kök özellikleri Biber, orta-derin kök sistemine sahip bir türdür. Ana kök 10-15 cm büyüdükten sonra, yan kökler gelişir veya yan kökler ana köke baskı yapar. Köklerin çoğu 10-30 cm derinliktedir, ancak 80-100 cm kadar derin olabilir. Ağır ve ıslak topraklarda derinlik 30 cm’den az değildir.

Gecenin kökü nedir?

Eski Türkçe “kéçe”, “gece, geç vakit” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kéç “geç” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için bkz. Geç. Ön /é/ sesinin Geç- fiilinden türemiş olması durumunda bunu açıklamak zordur.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Kelime kökü nereden gelir?

Etimoloji. Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir.

Ağacın kökü ne?

Türkçede isim ve fiil kökleri genellikle tek heceli olduğundan, “igaç” ve “ağaç” sözcükleri türemiş sözcüklerdir. “ig” ve “ag” köklerinin ayrıntılı açıklamasından sonra, sözcüklerdeki -aç ekinin birliği de bilinmektedir.

Geri kökü nedir?

geri – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kérü “arka, arkada, batı” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *key-gerü biçiminden türemiştir. Daha fazla bilgi için girişe bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir